De selfie

Achter ons een meer
en voor ons weelderig groen.
Zomer, een selfie.

Op het eerste gezicht beschrijft, registreert deze haiku puur en alleen wat er is: de dichter maakt (of maakte) een selfie aan de oevers van een meer, met de rug naar het meer gekeerd. Op de achtergrond van de selfie zie je bijgevolg een meer. En de dichter is niet alleen, want hij dicht over ons. Bovendien kijkt hij ook letterlijk vooruit. Hij zegt namelijk wat hij voor hen ziet: weelderig groen. Puur objectief, puur geregistreerd dus.

LIEFDESHAIKU

Wie echter geleerd heeft een haiku dieper te lezen, kan er een mooie liefdeshaiku in vinden. Er is om te beginnen die ons. Wetende dat een selfie altijd van dichtbij wordt genomen, kan het niet anders of de beide figuranten staan of zitten heel dicht naast elkaar. De dichter en een geliefde? Het kan haast niet anders.

Achter hen is er het meer. Een meer is vaak diep en heeft niet zelden sterke onderstromingen. Doorzwommen ze al vele watertjes? Met sterke stromingen die ze overleefden? Samen of elk apart in hun leven vooraleer ze elkaar dan op deze oever vonden?

FIGUURLIJK

En dan is er nog dat vooruitkijken. Is dat misschien ook een figuurlijk vooruitkijken? Is het meer met zijn stromingen het verleden en het weelderige groen de toekomst? Dat weelderige groen dat ze voor zich uit zien. Aan de rand van dat meer, midden in de natuur, kunnen we ons dat best wel voorstellen. Is het niet de suggestie van een mooie, hoopvolle toekomst? Fris, avontuurlijk, vruchtbaar, overvloed, plekken genoeg om te ontdekken, maar ook om te schuilen?

En wat doe je met de zomer, nóg zo’n boeiend element in deze haiku. Voegt het idee van de zomer ook iets toe? Zomer staat symbool voor een tijd van verhoogde helderheid en energie, een piek in kracht en creativiteit ook, een symfonie van geuren, kleuren en klanken. Maar tegelijk ook een zekere rust. De veranderingen in het leven bereiken nu hun volwassenheid, de zon staat het hoogst. De lange dagen en de warmte geven energie om door te zetten.

En tot slot: zegt het woord selfie niet dat het koppel naar zichzelf kijkt, misschien hun relatie evalueert? En is het voorgaande in de haiku dan ‘het verslag’ van die evaluatie?

SUGGESTIE

Het is een manier om een haiku te schrijven over de liefde. Want strikt genomen wordt in een haiku nooit een gevoel beschreven, enkel zo subtiel mogelijk gesuggereerd. Een haiku die rechtstreeks over de liefde gaat, is dus vrijwel nooit een goeie haiku. Ik schreef er een Funny Answered Question over: een haikuFAQ.

O ja, deze haiku is ook echt gebeurd. Wil je hem zien, die selfie?