De stroom III

Over het kanaal in Turnhout is er een mooie fiets- en wandelbrug gespannen. Met de haast exotisch klinkende naam Turnhout Canal Bridge. Het is een moderne brug die ’s avonds is verlicht met aan de ene kant blauwe ledlichten, aan de andere kant groene.

We steken op de brug het kanaal over en zijn getuige van een vreemd schouwspel: aan weerszijden van de brug hangen grote spinnenwebben, fel verlicht door de blauwe en groene ledlichten. Tientallen spinnen zijn er druk in de weer. Ze herstellen hun webben, hallucinant beschenen — doorgelicht zelfs — door de felle leds. Alsof het fluoriscerende spinnen zijn. Extra creepy, maar een prachtig tafereel, een tableau vivant en een drukte van jewelste. Vliegjes en motten, aangetrokken door de lichten, vliegen voortdurend in de webben, waardoor de futuristisch ogende spinnen haast niet weten waar eerst naartoe te rennen over hun zijden fluodraden.

Dit zijn de spinnen van de nacht. Ze slapen wellicht overdag. Het is in het donker een fantastisch schouwspel. Het lijkt sciencefiction. Of Halloween. En dit elke nacht! Hier kun je er twee zien: de nachtspinnen.

Spinnen in ledlicht
in hun webben aan de brug.
Dag en nacht werken.

Een blauwe ledspin
herstelt een web aan de brug.
Tijdens haar nachtshift.

Spinnen aan de brug,
’s nachts in blauw en groen ledlicht.
Altijd Halloween.

Overdag amper,
’s avonds door ledlicht gekleurd!
Spinnen van de nacht.