Stanley

Zonet opgerold,
Stanley, vaders huisjesslak
van drie meter lang.

Moet een haiku altijd klaar en duidelijk zijn vanaf de eerste lezing? Mijn antwoord is: ja, bij voorkeur wel. Haiku is immers de poëzie die een objectieve waarneming in beeld brengt. Wel zodanig dat het beeld een bijzonder gevoel bij de lezer oproept en hem eventueel toelaat dieper te graven, meer te lezen. Maar in wezen dus een vrij eenvoudige beschrijving (op mooie wijze) van een eenvoudige en herkenbare waarneming. Geen raadsel dus.

Maar … Maar … Het kán weleens leuk zijn om voor de afwisseling een haiku te maken die iets raadselachtiger is, op voorwaarde dat het raadsel voldoende elementen bevat om het toch nog te kunnen zien. Eventueel kan dat via woorden die stuk voor stuk hints zijn. Het zal dan van de herkenning van die woorden afhangen of iemand het raadsel makkelijk oplost en dus de haiku kan lezen.

HINTS

Bovenstaande haiku is zo’n raadsel. En het zal wellicht van die Stanley afhangen of je hem snel door hebt of niet. In combinatie met opgerold. Het zijn de twee hints die je moeten toelaten om het beeld te zien en dus de haiku te vatten. Af en toe zo’n raadselhaiku te midden van de meer klassieke haiku’s kan verfrissend zijn en speels. Ook leuk en boeiend om met kinderen zulke haiku’s te maken!

En nog een aardigheidje als extraatje:

Zo net opgerold!
Stanley, vaders huisjesslak
van drie meter lang.