Krijten

De merels krijten
met hun feloranje bek
de morgen weer vol.

Krijten is een mooi werkwoord, vind ik. Het is al een oud woord. Waar het precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Vermoedelijk is het ontstaan als een verklanking van een bepaalde roep. Ook het Frans heeft het woord cri, dat men gewoonlijk opvat als een verbaalnomen bij crier: schreeuwen. Vergelijkbaar is ook het Engelse cry in de betekenis van roepen of schreeuwen. Het woord kreet is er rechtstreeks van afgeleid en voor ons algemener. Kinderen krijten veeleer dan ze krijsen of schreeuwen. Maar ook de merels krijten dus.

En als je er ook nog het tekenen met krijt in ziet in combinatie met de felgekleurde bek van de merel, dan heb je een mooie, poëtische dubbele bodem in deze haiku.

ZUID-AFRIKAANS

En wat dacht je van dit Zuid-Afrikaans ommetje?

kryt ww. (in literêre taal) 1. (veral t.o.v. sekere soort diere) ’n Harde skril of skor geluid maak. 2. (ongewoon) Uit angs, smart, woede, e.d. hard roep of gil. 3. (ongewoon) Huil, kerm of weeklaag. Uit Ndl. krijten (Mnl. criten). Ndl. krijten is hoofsaaklik tot deftige taal beperk, maar word gewestelik meer alg. gebruik.