Kyowatori

Vandaag
een wielewaal;
maar mijn boom
wordt al kaal.

Het is inmiddels lang geleden dat ik nog eens een kyowatori postte. Het is een boeiende, nieuwe haikuvorm om via een vogel en de eigenschappen of gedragingen van die vogel iets over jezelf te vertellen of te schetsen hoe je je op het moment voelt zonder het expliciet te zeggen.

Om dat als lezer te vatten, helpt het natuurlijk om wat kennis over vogels te hebben. Voor wie dat niet heeft, is het altijd boeiend om over de vogel uit de kyowatori eens iets op te zoeken. Zo kan de kyowatori ook een aanleiding zijn om iets meer over een vogel te leren.

WIELEWAAL

Een wielewaal is een schuwe vogel die zich zelden laat zien en het liefst verscholen in een boomkruin zijn helder lied zingt. Alsof hij zijn lied belangrijker acht dan zichzelf, ook al is het een prachtige vogel in al even heldere kleuren: felgeel met zwart en een rode snavel. Maar ach, in de herfst, als de bladeren vallen … Aan jou nu om met deze gegevens de kyowatori dieper te lezen.