Groen en groen

En langs het kanaal
zoeken de eiken samen
naar hetzelfde groen.
~
In dezelfde straat
raken de kruinen ’t niet eens
over het soort groen.

Twee variaties op hetzelfde thema. Maar zeggen ze ook hetzelfde?

Langs het kanaal in Turnhout staan heel veel eiken, de ene al ouder en dikker dan de andere. Eiken komen in de lente doorgaans pas laat in het blad. Maar de verschillen per eik, zelfs van dezelfde dikte en grootte, kunnen groot zijn. Dat maakt dat hun groen in deze tijd van het jaar ook erg kan verschillen: van heel lichtgroen tot al wat donkerder groen.

Tegelijk zag ik in een straat in de buurt verschillende soorten bomen die langzaam in het blad komen. En ook hier veel verschillend groen. Maar om een andere reden dan langs het kanaal. In die haiku staat dezelfde op een heel andere plaats dan hetzelfde in de andere haiku. Daardoor wordt de lezing, de diepere lezing, ook heel anders.

Twee haiku’s over (ongeveer) hetzelfde, maar heel anders van diepere lezing. Probeer maar!