Haiku als cadeau

Op zoek naar een origineel cadeau voor je personeel, je leden, je vrienden, je familie? Dan is een persoonlijk gemaakte, uitgetypte én gehandtekende haiku op een kartonnen kaartje misschien een leuk idee. Hieronder vind je twee mogelijke formules: Haiku Cadeau en Blind Made van het Huis van de Haiku. De eerste kan voor groepen, de tweede is een hoogstpersoonlijke attentie.

HAIKU CADEAU

Voor een feest, een personeelsactiviteit, een speciaal groepsgebeuren, een aandenken, een aanmoediging, enz. kun je mij een reeks gelegenheidshaiku’s laten schrijven, waarbij de mensen zelf mogen mee helpen bepalen hoe die haiku’s er zullen uitzien. Door ze drie woorden te laten opgeven, waarmee ik dan aan de slag ga. Zo wordt het maken van poëzie een interactieve, culturele belevenis.

Hoe het precies werkt? Je vraagt aan wie je een persoonlijke gelegenheidshaiku cadeau wilt doen naar drie woorden, waaronder één woord een algemene locatie moet zijn (zoals bos, living, zwembad, bergen, schommel, tuin, terras, keuken), maar geen plaatsnaam. De andere twee woorden mogen totaal willekeurig zijn, maar geen eigennamen. Op basis van die drie woorden maak ik dan de haiku’s.

Daarna typ ik ze een voor een uit op een speciaal vintage kaartje op een oude typmachine uit het interbellum, snij er een sierlijk randje aan, pons er een figuurtje uit en zet mijn handtekening onder de haiku. Alle haiku’s samen worden dan in een brievenbusdoosje verstuurd, waarna je die kunt uitdelen. De kaartjes vormen op die manier een persoonlijk aandenken aan een bepaalde gebeurtenis in je bedrijf, organisatie, vereniging of familie. Of zomaar als een verrassing.

Praktisch: er zijn drie formules en tarieven beschikbaar. Je kunt haiku’s laten maken vanaf 1 tot 20 personen voor 150 euro, tot 40 personen voor 250 euro en tot 60 personen voor 350 euro. De verzendingskosten bedragen 5 euro per doosje. Ook andere formules zijn mogelijk na afspraak. Voor zo’n aangepaste formule kun je mij mailen: geert@huisvandehaiku.com.

Haiku Cadeau is een afgeleide formule van onze live performance Het Kleine Gedicht. Het is ook mooi om te zien hoe mensen dan zo in de wolken zijn met hun persoonlijke haiku dat ze hem inkaderen en in huis of kantoor een bijzonder plekje geven. Ook het idee dat de haiku door hun drie woorden een stukje van henzelf is, versterkt het persoonlijke en warme karakter van dit cadeau. Een kleine attentie die soms heel lang, een leven lang, blijft duren.

BLIND MADE

De tweede formule is een meer persoonlijke formule: Blind Made. Zin om eens iemand (of jezelf) te verrassen met een bijzonder kaartje? Op aangeven van drie woorden van jou maak ik een persoonlijke gelegenheidshaiku op een speciaal kaartje.

De haiku wordt uitgetypt met een oude typmachine uit het interbellum. Zoals we dat ook doen tijdens Het Kleine Gedicht. Daarna wordt er een sierlijk randje aan gesneden en een figuurtje uit geponst. En uiteraard signeer ik ook de bijzondere haiku.

Je kunt zo’n Blind Made laten maken voor diverse gelegenheden: een verjaardag, een huwelijk, een jubileum, een nieuwe job, een verhuis of zomaar als een fijne attentie. Het kaartje wordt door mij eigenhandig opgestuurd in een speciale omslag naar diegene die je ermee wilt verrassen.

Een Blind Made koop je in de shop van Uitgeverij Pigmalion, waarna je een mail van mij ontvangt met enkele vragen. Met je antwoorden ga ik dan aan de slag om de haiku te maken en stuur hem op. Hier te koop: Blind Made.

Geert De Kockere

© Foto’s: Krishna Coenen