Eindeloos eiland

Ik hou van toegepaste kunst: iets moois dat ook nog bruikbaar is. Ook in poëzievorm is dat mogelijk. Zo maak ik al sinds 2017 elk jaar een mooie scheurkalender met voor elke dag een andere haiku, mee met de seizoenen. Dit jaar maakte ik bovenop de gewone scheurkalender ook een speciale scheurkalender voor de Sociëteit Noord-Beveland in Nederland.

Haiku staat voor een ogenblikje stilstaan. En hoe kun je dat beter toepassen dan met een kalender, een scheurkalender. Elke dag scheur je een blaadje af en tijdterwijl sta je even stil bij de gewone dingen van alledag aan de hand van de haiku, die een moment beschrijft dat door de dichter is vastgelegd. Hij doet je anders naar de dingen kijken en misschien wel naar je dag. Voor meer details over de jaarlijkse kalender kijk je maar eens naar het voorbeeld van 2021.

Op vraag van verenigingen kan ik de scheurkalender ook aanpassen. Met bijvoorbeeld een aangepast voorblaadje, waardoor de kalender dan als een relatiegeschenk met logo of zelfs een speciaal geschreven haiku kan worden aangeboden.

In de havenmond van Colijnsplaat met het speciale kalenderblokje voor de Sociëteit Noord-Beveland en met de iconische Johannes op de achtergrond. © Foto: Krishna Coenen

Voor 2021 maakte ik op vraag van de Sociëteit Noord-Beveland zelfs een volledig aanpaste scheurkalender met de eigen kleuren voor de weekenddagen, een panoramasilhouet van het eiland onderaan op elk blaadje en met uitsluitend haiku’s over Noord-Beveland, eindeloos eiland, waar ik zelf al vaak op vakantie ben geweest en er dus ook al veel haiku’s over had. Ik vulde ze verder aan met haiku’s over alles wat Noord-Beveland tot Noord-Beveland maakt: de zee, het strand, de Oosterschelde, het riet, de wind, de dijk, de schapen, de boten, de schorre en slikke, de wolken, de mensen, de kerkjes, de akkers, de weiden en de vergezichten. Een bijzonder fijn project!