Join The Force

Een klein wolkje dreef voorbij wijl iemand mij vroeg: Kan iets dat zo klein is als haiku wel voldoende krachtig zijn? Ik antwoordde: May The Force of Haiku be with you!

door Geert De Kockere

Soms hoeft iets niet groot of opvallend te zijn om veel kracht te bezitten. Het is misschien een van de belangrijkste eigenschappen en troeven van de haiku. Als een mier die vele keren haar eigen lichaamsgewicht kan verplaatsen, zo wriemelt een haiku zich onopvallend tussen alles door en verhuist soms hele tuinen.

KRACHT

Haiku bezit een vreemde soort kracht die haast niet te definiëren is. Je zou die kracht kunnen vergelijken met The Force uit Star Wars: je weet en voelt dat die kracht bestaat, er is, je energie geeft, maar de kracht zelf is niet te vatten of precies te omschrijven. Het is een soort van bestaan dat bestaat zonder werkelijk te bestaan. Iets waarin je vooral gelooft. Een religie dus? De grote haikukenner R.H. Blyth schreef daar dit over:

When we read these verses, we realise that haiku is a way of living. It offers itself to mankind, not as a substitute for Christianity or Buddhism, but as their fulfilment. It is ‘Love one another’ applied to all things without exception. And this ‘love’ is not that impossible love of repulsive and odious things, but something far deeper, an entering into the life of fish and reptile and bacteria through that very emotion of aversion. It is arouse the mind, without attachment to anything.

The Force dus, The Force of Haiku … Ik schrijf hier even bewust Haiku met een hoofdletter. En je vóélt ook echt wel die kracht als je intens met haiku bezig bent. Zowel tijdens het lezen als — en vooral — tijdens het schrijven. Telkens ik stress ervaar, ebt die vrij snel weg als ik mij tot de haiku wend. Het is wellicht dat fulfilment van Blyth, die vervulling die voor die kracht zorgt. Je concentreert je heel even op het kleinste van het kleinste, het gewoonste van het gewoonste en wordt in de grootste stilte in jezelf dat kleinste, dat gewoonste. Je wordt die mier die een tuin aan het verplaatsen is, je wordt dat steentje dat daar schijnbaar heel toevallig niets ligt te doen. Dat zorgt voor een ongelofelijke rust, waardoor al je energie zich weer samentrekt in jezelf en je een soort van mentale kracht ervaart die groter is dan de som van al je spierkracht samen.

Jezus, nu klink ik al haast als een goeroe. Tijd voor een haiku! May The Force of Haiku be with you!