Taalvirtuositeit

Het was een dag als een andere en iemand wilde weten: Moet een haikudichter mooi kunnen schrijven? Ik antwoordde: Hij moet vooral over mooie dingen kunnen schrijven.

door Geert De Kockere

Haiku is niet de poëzie van de taalvirtuositeit. Haiku wil niet laten zien hoe mooi taal is en welke kunstjes je er als dichter allemaal mee kunt uithalen. Haiku wil vooral laten zien hoe bijzonder, hoe mooi sommige doodgewone dingen zijn als je ze op een bijzondere manier bekijkt. Haiku laat dus niet de bijzonderheid van de taal zien, maar laat de bijzonderheid van de dingen zien. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de dichter zijn taal heel goed beheerst én dus een taalvirtuoos is. Maar hij laat dat niet zien, gaat zelf in alle stilte uit het zicht staan en probeert in de meest eenvoudige taal, in de meest eenvoudige bewoording iets zo te laten zien dat de lezer onder de indruk is van wat hij ziet, niet van de taal al dusdanig.

OPSCHEPPERIJ

Een haikudichter is dus het best een groot taalvirtuoos, maar hij laat dat het liefst niet zien. Laat hij het wel zien, dan staat hij met al zijn virtuositeit pardoes in de weg en is zijn dichtkunst niet veel meer dan ordinaire opschepperij.