B&B met haiku’s

Als haikuliefhebber op zoek naar een inspirerende plek om haiku’s te lezen of te schrijven? Dan kunnen we zeker B&B Hildegarden in Gierle aanraden, te midden van de stille Kempen. Het is een B&B die volledig is ingericht om en rond haiku.

In het voorjaar van 2015 kreeg ik de vraag van B&B Hildegarden om hun kamers herin te richten volgens een bepaald thema. Ik stelde voor om het rond de rust van haiku te doen. Hildegarden is immers een plek waar je zalig tot rust kunt komen. Een poëtische plek ook. Gezien er vijf kamers zijn, koos ik voor de vijf Japanse elementen als vormelijk thema: Aarde, Vuur, Water, Wind en Leegte. Elke kamer werd ontworpen volgens één van deze elementen in combinatie met de kleur die bij het element hoort: geel, rood, blauw, groen en zwart. Bovendien werd ook rekening gehouden met de ligging van de kamers: Aarde bevindt zich bijvoorbeeld onder de grond, Vuur richt zich op het zuiden met de meeste zon.

HAIKU

Om de poëzie van het geheel te versterken, werd dit idee aangevuld met hét Japanse literaire genre bij uitstek: de haiku. Je vindt een haiku in elke kamer, gelinkt aan het element van die kamer, en je vindt ze in de traphal. Ze nemen je mee naar boven of jij hen. In elke kamer hangt ook een natuurfoto, ook weer gelinkt aan het element van de kamer. Het zijn accenten die misschien je fantasie prikkelen, je een eigen verhaal laten verbeelden, zelf een haiku laten schrijven. In elke kamer vind je trouwens het dikke haikuboek Stil verwateren, waaruit alle haiku’s in de B&B geplukt zijn. Als een fluisterende zen-bijbel om even tot rust te komen of — wie weet — je misschien zelf te inspireren tot een eigen haiku. Gezellig in de zon in de poëtische tuin bijvoorbeeld.

Laat mij jou hieronder even meenemen langsheen de muren van B&B Hildegarden. En als je ooit in de buurt bent.

Geert De Kockere

B&B Hildegarden vind je in Gierle aan de Meikloklaan 26.