Valentijnhaiku’s

Haiku is een vorm van poëzie die vaak ten onrechte als saai of droog wordt bestempeld. Veel hangt van het gedicht zelf af. Haiku was in Japan ooit een gesmaakte vorm van volksvermaak, dat men vaak tijdens familiebijeenkomsten samen bedreef. Zoals wij kaarten. Laat ons bepaalde vormen van haiku weer volkser maken én toegankelijk voor een breed publiek.

Op Valentijn 2018 werden in Knokke-Heist maar liefst 11.000 liefdeshaiku’s uitgedeeld door de lokale handelaars. In de vorm van een kleine attentie: een notitieboekje dat in je broekzak kan. Net gepast om op elke bladzijde een haiku te schrijven. Er werden tien verschillende liefdeshaiku’s gemaakt en lukraak uitgedeeld.Valentijn
Deze Valentijnsactie was een samenwerking tussen het Cultuurcentrum, de gemeentelijke openbare bibliotheek en de dienst Lokale Economie. Een mooie promotie voor en kennismaking met de haiku. Ik schreef de haiku’s zo luchtig mogelijk, vaak met een knipoog naar de zee of het shoppen. Daardoor kregen ze eerder de allure van een senryu, waardoor ze makkelijker een ruim publiek kunnen bekoren.

Geert De Kockere