Woord of beeld

De eerste sneeuw viel en iemand vroeg mij: Is haiku vooral woord of vooral beeld? Ik antwoordde: Het is woord in beeld en beeld in woord.

door Geert De Kockere

Het typische van haiku is dat het heel concrete poëzie is die zo goed als altijd een beeld laat zien. Het is dus geen poëzie over gevoelens, ideeën of abstract gedachtegoed. Haiku wordt doorgaans geschreven als de dichter iets ziet dat hem verwondert, ontroert, treft. En bij voorkeur is het iets heel eenvoudigs, door iedereen gekend en begrepen. Daarom gaat haiku meestal van een beeld uit. Of een tafereel. In die zin zou je kunnen zeggen dat haiku meer dan andere poëzie vooral beeld is.

EENVOUD

Maar dat beeld kan natuurlijk niet zonder het woord. Anders heb je geen haiku. Het woord is dus van groot belang om het beeld te tonen. En hoe treffender het woord, hoe duidelijker je als lezer het beeld ziet. Daarom zijn de sterkste haiku’s doorgaans de haiku’s in de meest eenvoudige taal. Maar taal die de woorden zo bij elkaar zet, dat ze én mooi samen klinken én een gevoel van poëzie oproepen, naast hun concrete betekenis. In die zin zou je kunnen zeggen dat haiku vooral woord is.