De binnenkant

L. sprong van zijn fiets, liep naar binnen, dronk iets en mailde mij: Haiku raakt de binnenkant van de dingen aan en brengt die naar boven. Ik antwoordde: Mag ik dat stelen?

door Geert De Kockere

Haiku raakt dus de binnenkant aan en brengt die naar boven. Is dat niet in enkele woorden zo raak gezegd wat haiku is of hoort te zijn? Haiku beschrijft de buitenkant, maar reikt naar de binnenkant van alles. Van planten, dieren en van mensen. Niet altijd lukt het om die binnenkant te bereiken. Maar als het lukt, krijgt dat alles meer diepgang, een extra dimensie. Dat is wat je ook de poëzie van een haiku zou kunnen noemen.

Het was een mooie avond in mei toen ik dit mailtje van L. kreeg. En zo werd de avond nóg wat mooier.

Beste Geert,

Als het even kan rijd ik met mijn fiets ons heuvelig land in. Al jong deed ik dat (liefst solo) tot zelfs ver over de Franse grens. Ik ken in onze streek elke straat of wegel.

Maar sinds jij met jouw haiku’s de streek beschrijft, geeft mij dit nog een dimensie bij. Ik vind op mijn tochten rust en geniet van de mooie streek met zijn leuke hoekjes en rustige plaatsen. En jij brengt er nog wat meer diepgang in, raakt de ‘binnenkant’ aan en brengt die naar boven met jouw poëzie. Dat is voor mij een echte verrijking.

Bedankt daarvoor!

L.