Raadsels

De koekoek was nog steeds niet gevonden en iemand vroeg mij: Weet jij soms nog een raadsel? Ik antwoordde: Ja, een haiku!

door Geert De Kockere

De haiku is een oud literair genre. Maar net zoals dé mens niet bestaat, bestaat ook dé haiku niet. Er zijn in de loop van de geschiedenis (en nog steeds) heel veel verschillende haikuscholen geweest, die het literaire genre elk op hun manier invulden. En zelfs los van die verschillende scholen met eigen accenten en regels, heb je verschillende soorten haiku’s. Tot de meest eenvoudige en speelse haiku’s zou je de raadselhaiku’s kunnen rekenen.

HINT

Een raadselhaiku is een soort raadseltje dat verpakt is in de vorm van een haiku en in zijn laatste regel het antwoord geeft. De eerste regels geven je een hint en laten je raden. Je krijgt dus als lezer twee regels — twaalf lettergrepen — de tijd om het raadsel op te lossen. Het raadsel zelf wordt meestal gegeven als een grappige, poëtische of cryptische omschrijving van iets of iemand. Vaak schuilt in dat raadsel ook een soort weetje over iets in de natuur. Enige natuurkennis helpt dus wel bij het oplossen van het raadsel.

Veel meer dan een uitleg zeggen misschien twee duidelijke voorbeelden:

Regen in het park.
Al verse granny’s in mei!
De egelantier.

Donker in het park.
Zelfs met de kandelaars aan.
Wilde kastanjes.

En? Raadde je het? Vond je het leuk? Probeer zelf ook eens zo’n haikuraadsel dan!