Nieuwjaarskaart

Voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap mocht ik een digitale nieuwjaarskaart bedenken. Ik koos uiteraard voor een concept met haiku’s.

We willen graag een hoopvolle boodschap verspreiden, maar er moet wel een link zijn met onze beleidsthema’s cultuur, jeugd en media. Omdat die thema’s nogal uiteenlopend zijn, weet ik niet of het haalbaar is om dit in één gedichtje te gieten?

Dat was de vraag die de Vlaamse Gemeenschap mij stelde. Ideaal dus om met haiku’s te werken: één algemene haiku op een sfeervolle kaart die digitaal kon worden verspreid en dan heel wat bijkomende haiku’s over die uiteenlopende thema’s, die je willekeurig te lezen kreeg als je op een link klikte.

En zo geschiedde. Hierboven zie je de digitale kaart die op 15 december 2020 door de Vlaamse Gemeenschap werd verstuurd, met een poëtische illustratie van Flore Deman en de algemene haiku, verwijzend naar de moeilijke situatie waarin we ons aan het eind van het jaar nog altijd bevinden, maar met de positieve boodschap dat er aan de horizon al licht zichtbaar wordt.

Onder de kaart staat een link naar de rest van de haiku’s over de thema’s van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Ik maakte meer dan 30 haiku’s daarover, steeds eindigend met Een nieuw jaar begint.

Hier kun je de online versie van de nieuwjaarskaart bekijken zolang ze actief is. Als de link niet meer werkt, kun je ook gewoon op de kaart hierboven klikken om de andere haiku’s at random te lezen. Een fijn 2021!

Geert De Kockere