Kadreren

Een meeuw schreeuwde dat ik in de weg stond en iemand vroeg mij: Hoe weet je nu over wat je een haiku moet schrijven? Er is zoveel te zien! Ik antwoordde: Maak een kadertje en focus. Je zult zien!

door Geert De Kockere

Elke foto- en videograaf kent het en weet het: dat je (je) moet focussen op iets. Dat je om te beginnen een mooie kadrage moet maken, moet zoeken naar het juiste frame voor een mooi shot. En dat je dan moet focussen op een detail binnen die kadrage. Welnu, hetzelfde geldt ook voor het schrijven van een haiku: je moet om te beginnen een kadrage maken en dan focussen op de essentie binnen die kadrage, op wat je de lezer wilt laten zien.

TRUCJE

Misschien zag je het fotografen of filmmakers al eens doen: met duim en wijsvinger van beide handen maken ze een rechthoek en houden die dan voor zich uit om uit het grotere geheel een snit te halen, een kadrage van een tafereel te maken. Zo bepalen ze hoe ze hun camera zullen richten en opstellen.

Het is een heel eenvoudig, maar machtig trucje om ook bij het schrijven van een haiku toe te passen en je te focussen op iets binnen het grotere geheel. Maak in een landschap, in een bos, in een stad, maak waar je ook bent met je beide handen eens zo’n kadertje en hou het op verschillende posities voor je uit: hoog, laag, links, rechts, zoekend naar een mooie snit uit het grote geheel. Bekijk dan je kadertje als een minischilderijtje en focus op wat je ziet, zo mogelijk op een detail binnen je kadertje. Iets wat je opvalt, iets wat het tafereel iets bijzonders geeft. Dat kan één elementje zijn, dat kan een kleur zijn, een vorm. Schrijf daarover dan je haiku. En terwijl je schrijft, maak je af en toe opnieuw je kadertje, eventueel mag je het zelfs lichtjes op een andere plek in de werkelijkheid hangen, je kadrage een beetje wijzigen.