Couleur Locale

Couleur Locale is een poëtische performance van het Huis van de Haiku waarbij op locatie live haiku’s worden geschreven en uitgetypt op kleurrijke en versierde kaartjes. Ze kunnen dan door de bezoekers als souvenir worden meegenomen.

Met Couleur Locale komen Geert en Krishna (G&K) van het Huis van de Haiku op locatie: ze komen dan samen volgens een Japanse traditie gekleurde tanzaku’s ophangen: papierstroken waarop Geert een haiku typt en Krishna een vlugge tekening maakt of stempel zet. Ze installeren zich met hun vintage tafel op een leuke plek en gaan aan de slag. Geert wandelt op het evenement rond met zijn schrift en schrijft haiku’s over wat er daar en op dat moment gebeurt, wijl Krishna vlugge tekeningentjes maakt of iets stempelt op stroken gekleurd papier. Of Geert schrijft ter plaatse haiku’s op aangegeven van een paar woorden van de bezoekers en typt hun haiku dan meteen uit.

Daarna typt Geert met een oude typemachine de geschreven haiku’s op de papierstroken en worden ze ter plaatse door middel van geponste klavertjes vier en een touwtje her en der opgehangen. Aan struiken, aan bomen, aan deuren, aan stoelen, aan wat-er-maar-te-vinden-is. Als een groeiende verzameling poëzie, die de bezoekers kunnen ontdekken en lezen. Langzaam toveren ze op die manier de plek om tot een kleurrijk festijn, in Japan ook wel tanabata genoemd. Aan het eind van de dag mogen de bezoekers, de feestvierders, de familieleden, de vrienden de tanzaku’s ‘plukken’ en als een souvenir mee naar huis nemen.

OVERAL

Couleur Locale is een kleurrijke performance, die zowel kan voor een tuinfeest, een huwelijk, een jubileum, een festival, een communie, een cultureel evenement, een schoolfeest, een familiedag, een feestelijke opening, een natuurwandeling, een dag van. Zowel in een tuin als in een park, op een boot, in een bib, in een museum of op een boorplatform. Hieronder een sfeerbeeld aan de hand van een hele reeks foto’s van een Couleur Locale in de bibliotheek van Mol.

Geert De Kockere

© Foto’s: Krishna Coenen & Geert De Kockere